Fiú U15-ös Eb: vereség a nyitányon

22:59 | 2023. 8.
Három negyednyi kiegyenlített játékot követően a negyedikben kissé behorpadt U15-ös válogatottunk, és 8-8 után három gólt kapva vereséget szenvedett a házigazda montengerói együttestől a podgoricai kontinensviadal nyitónapján.
Fiú U15-ös Eb: vereség a nyitányon
A házigazda ellen kezdeni egy Európa-bajnokságot nem feltétlen tartozik a legkellemesebb feladatok közé. De ha a minimum célkitűzést, vagyis a dobogót el akarja érni a magyar U15-ös válogatott, akkor nincs mese, győzni kell(ett volna). Pláne egy olyan csoportban, ahol a spanyolok és az olaszok is minimum a dobogóra pályáznak. A csoport nyitómeccsét egyébként 9-8-ra az olaszok nyerték, nagyon bíztunk benne, hogy éjjel fél 11 magasságában a mieinknek is meglesz az első győzelmük Montenegró ellen.

Picivel több, mint másfél perc elteltével sikerült is megszerezni a vezetést, egy előny végén Pintér Noah pattintott a bal alsóba. Sajnos a védekezésünk nem volt acélos az ellentámadásnál, jött is az egyenlítés. Ezt követően azonban mindkét védelem masszívabbá vált, mi kétszer is kapufáig jutottunk, a hazaiaknak ennyire sem telt. Szenzációsan csapdáztak a magyarok, csírájában elfojtva a montenegrói kezdeményezéseket. Azonban újabb gólt két és fél perccel a negyed vége előtt láthatott újra a nagyérdemű, ekkor Kovács Levente pimaszkodott egyet centerből. Kisvártatva meg Pintér lőtte kapásoldalról, kapásból önmaga második, a magyar válogatott harmadik gólját. Kicsivel a szünet előtt ismét egyre zárkóztak a hazaiak egy büntetőt követően. 3-2-es magyar vezetésnél kezdődött a pihenő és az első nyolc perc alapján annyit mindenképpen le lehetett szűrni, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően Montenegró nagyon nehéz ellenfélnek bizonyult. Zárt védekezésük feltörése nem volt egyszerű feladat, ha mégis sikerült, akkor meg ott volt a remekül védő hazai kapus.

A második negyedben két és fél perc küzdést követően jött is a hazai egyenlítés, ráadásul elég sokat kellett várni a negyedik magyar találatra, a negyed felénél azután Hidasi Zétény csendesítette le a hazai publikumot (4-3). Sajnos sokáig nem tartott az örömünk, ám mielőtt nagyon beleélték volna magukat a hazaiak az egyenlítésbe, Hidasi Zétény ismét mattolta az ellent, méghozzá egy klasszis góllal. Klasszis megoldásokkal nem csak mi tudtunk operálni, hanem Montenegró is, másfél perccel a nagyszünet előtt ismét egálra álltunk (5-5). Aztán ahogy faluhelyen mondani szokás: lehetne fordítva is – annál is inkább, mert az első félidő alapján kijelenthető, hogy két szinte azonos képességű csapat küzdelmét láthattuk.

Szerencsére ismét mi ragadtuk magunkhoz a kezdeményezést és a vezetést is, Gedra Botond életerős löketét sikerült bevédenie a montenegrói kapusnak. Ezt követően hiába kaptunk előnyt, jött egy kontra fault, de a hazaiak pontatlanok voltak, nem úgy Pintér Noah, akinek jóvoltából újfent meglógtunk kettővel. Nem sokáig, a hazaiak nagyon tapadtak ránk, egy percen belül egyenlítettek, tényleg megjósolhatatlan volt ekkor a meccs végkimenetele (7-7). Nem ízlett a szoros emberfogás a mieinknek, a távoli lövések kikényszerítését követően meg-megremegtek a magyar kezek, ekkor tájt sokat hibáztunk támadásban. Ráadásul hátul is akadtak döccenések, az egyik ilyet kihasználva a mérkőzésen először megszerezte a vezetést Montenegró, amit meg is tartott a negyed végéig, vagyis borzasztóan nehéz utolsó nyolc perc várt a magyar srácokra.

Elképesztő küzdelem zajlott a medencében, nyílt sisakkal támadott mindkét válogatott, végül három és fél perc elteltével sikerült az egyenlítés, Kondor Zétény jóvoltából. Kicsivel több, mint három perc volt hátra, amikor ismét átvette a vezetést a hazai gárda, majd kisvártatva kettőre növelte előnyét. (8-10). Érezni is lehetett, hogy valami hiányzott a mieink játékából, sok hibával játszott a magyar válogatott. Olyannyira, hogy egy perccel a meccs vége előtt büntetőt is hibáztunk… Ekkor már sejthető volt, hogy sajnos vereséggel kezdjük a kontinensviadalt, és a fél perccel a végső dudaszó előtt kapott újabb gól meg is pecsételte a sorsunkat. Bár a végeredmény csalóka (8-11), de ha őszinték akarunk lenni, akkor azt kell mondanunk, hogy megérdemelten győzött a koncentráltabban játszó hazai csapat.

Egyébként meg a legelső U15-ös Eb pont ugyanígy indult, akkor a horvátoktól kaptunk ki – a végén mégis mi lettünk az Európa-bajnokok (meg két éve is). Szóval, fel a fejjel – az nevet, aki a végén nevet.

Fiú U15-ös Európa-bajnokság, Podgorica
A-csoport, 1. forduló
Magyarország–Montenegró 8-11 (3-2, 2-3, 2-3, 1-3)
Gólok:
Pintér 3, Hidasi 2, Kondor, Gedra, Divjak, ill. Brnovic 3, Tudorovic, Vranes, Roganovic 2-2, Koprivica
 
A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország–Olaszország 8-9
Megosztás: