Európai Egyetemek Vízilabda Bajnoksága Miskolcon

20:30 | 2023. 6.
Miskolc ad otthont az Európai Egyetemek Tollaslabda Bajnokságának és az Európai Egyetemek Vízilabda Bajnokságának 2023. július 13-19. között. A nemzetközi sporteseményre tizenegy országból kétszáz sportoló érkezik 22 európai felsőoktatási intézményből.
Európai Egyetemek Vízilabda Bajnoksága Miskolcon
A kontinensviadalokat a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club rendezi meg, együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, a Magyar Tollaslabda Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel és a Miskolci Önkormányzattal.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (European University Sports Association - EUSA) páratlan években Egyetemi Európa Bajnokságokat szervez sportáganként különböző helyszíneken. A sporteseményeket idén Európa-szerte 20 sportágban rendezik meg, ezek közül a Miskolci Egyetem a felsőoktatási intézmények közötti tollas- és a vízilabda bajnokságoknak ad otthont július 13-a és július 19-e között. Az idei bajnokság a 2024-es Európai Egyetemi Játékok (European Universities Games - EUG) hivatalos teszteseménye – hangzott el az esemény részleteit ismertető, a Miskolci Egyetem üveg előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón, július 6-án.

„A Miskolci Egyetem nem csak az oktatás és a tudomány területén képes eredményeket elérni, hanem a sportdiplomáciában is” – fogalmazott az eseményen Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter. Meglátása szerint lendületet adott ehhez az egyetemi modellváltás, amelynek megvalósítása során Magyarország kormánya elkötelezte magát az intézmények fejlesztésére. A Miskolci Egyetemen a Green and Smart Campus koncepciót támogatva indultak fejlesztések, amelyhez a 2024-es Európai Egyetemi Játékokra való felkészüléshez szükséges beruházásokra 20,6 milliárd forint plusz állami forrás érkezett – emlékeztetett.

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita megerősítette: nem csak a nemzetközi tudományos ranglistákon lépett előre az elmúlt két évben az egyetem, hanem az oktatói és hallgatói szolgáltatások színvonalát javító felújítási munkák is megvalósultak. Befejezéséhez közeledik a tízmilliárdos nagyságrendű Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár épületének beruházása, amely országosan egyedülálló együttműködést teremt a felsőfokú oktatási intézmény és egy közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Levéltár között. Az egyetemi sportélettel kapcsolatos forrásokról szólva kijelentette: az egyetem és a kormány közötti finanszírozási szerződés a modellváltás óta tartalmaz sport célú támogatást, a kormányzat 130 millióval támogatja a sporttevékenységet, amire korábban soha nem volt példa az egyetem történetében.

„Az egyetemi beruházások, a kulturális és sportéletben érezhető megújulás azt jelzi, hogy a Miskolci Egyetem új úton indult el. Az itt megvalósuló fejlesztések éreztetik a hatásukat abban a városban, ahol az egyetem működik, profitál belőle Miskolc is” – jelentette ki dr. Kiss János országgyűlési képviselő, aki a kezdetektől közreműködött a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogának megszerzéséért azokkal, akik a nemzetközi sportesemény előkészítésén ma is dolgoznak.

„Az idei Európai Egyetemek Bajnoksága és a 2024-es Európai Egyetemi Játékok azt erősítik és azt hangsúlyozzák, hogy Magyarország aktívan része az Európai Uniónak” – emelte ki Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára. Elmondta: jövőre, a kontinens legnagyobb diáksport eseményére, amely a Miskolci Egyetemet még inkább kiemeli a régió térképből, 40 ország 450 egyeteméről mintegy 6 ezer résztvevőt várnak.

A sajtótájékoztató zárásaként a szervezők részéről Rakaczki Zoltán, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elnöke technikai részleteket osztott meg az eseményről, amelynek hivatalos megnyitója június 13-án lesz, míg a versenyek 14-én veszik kezdetüket.

Az Európai Egyetemek Vízilabda Bajnokságát hét csapat részvételével rendezik, közöttük négy magyar: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a budapesti Corvinus Egyetem, valamint Budapesti Gazdasági Egyetem. Mellettük egy holland, a Delft University of Technology csapata, valamint két angol, a Bristol és az Oxford csapatai szállnak vízbe. A mérkőzések és az edzések helyszíne a Miskolctapolcai Strandfürdő.

Az Egyetemi Európa Bajnokság miskolci programjairól tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezők a sportolókat, kísérőiket színvonalas szabadidős programokkal várják, amely a közösségépítést szolgálják és biztosítják a jó hangulatot is. Az esemény túlmutat önmagán, egyedi közösségi élményt kínál, amely a város és az universitas több százéves tradíciója mellett ízelítőt ad a Miskolci Egyetem zöld és okos megoldásokra alapozott jövőképéről, amellyel az intézmény a jövő generációjának üzen.

A versenyekre mintegy 150 önkéntest várnak a szervezők. Számukra kísérőprogramként oktatási, egyéni kompetenciafejlesztési, önismereti tapasztalatszerzési foglalkozásokat kínál az egyetem.
Megosztás: