19. FINA VB: becsületbeli ügy, megvan a 7. hely

14:17 | 2022. 3.
A Märcz Tamás irányította csapat 8-6-ra győzte le Montenegrót. A játékosok a szurkolókat, a szurkolók a játkosokat tapsolták meg a meccs után. A világbajnok Spanyolország, ezüstérmes Olaszország, a bronzérmes pedig Görögország lett. A 19. FINA Viágbajnokság látványos záróünnepséggel véget ért a Hajós-uszodában.
19. FINA VB: becsületbeli ügy, megvan a 7. hely
Becsületbeli ügyként állt oda férfiválogatottunk a 7. helyért zajló csatára, ugyanakkor teljesen normális volt ebben a helyzetben, hogy a medencében vigyáztak egymásra a játékosok, ergo afféle edzőmeccs jelleget öltött a parti. Ezt bizonyítja, hogy két negyed után egy egyetlen személyi hiba állt válogatottunk neve mellett, és odaát is csupán négy játékost állítottak ki. Ebben a kiállításdömpinges bíró felfogásban ezek olyan kis számok, amelyek jól bizonyítják, valóban óvatosabban „bántak" egymással.
 
Az első etapban Nagy Ádám szerzett gólt, a másodikban Zalánki Gergő, majd Burián Gergő talált be, miközben hátul Lévai Márton, valamint az előtte tornyosuló blokkerdő lehúzta a rolót. A 12. percben talált be először Montenegró (Matkovic), de válaszul Jansik Szilárd szerzett megúszás után gólt. Ezt követően ismét Matkovic volt eredményes, amire átellenben Vámos Márton irtózatos bombagóllal válaszolt. Mert ilyet is tud, ismerjük.
 
Fordulás után Varga Dénes növelte 6-2-re az előnyt, kézben tartotta a mérkőzést a válogatott. Averka és Nagy Ádám talált be, majd a záró etapban Zalánki Gergő, 8-3 állt a táblán, a tűző napsütésben megjelent hozzávetőlegesen kétezer szurkoló hálás volt a teljesítményért.
 
Vladimir Gojkovic együttese nagy hajrát nyitott a duplázó Perkovic vezérletével zárkózott, majd Averka is betalált. Sőt a mínusz egyre is volt lehetősége Montenegrónak, de emberhátrányban jól dolgozott a védelmünk. A 8-6-os győzelem a 7. helyet érte. A játékosok a szurkolókat, a szurkolók a játkosokat tapsolták meg - így zárult a 19. FINA Világbajnokság férfiválogatottunk számára.

A világbajnoki döntőt sokáig Spanyolország Alvaro Granados vezérletével uralta, 7-3-ra, 8-4-re és 9-6-ra is vezetett, ám az olaszok cserekapusa, Gianmarco Nicosia új színt, egyúttal fordulatot vitt a meccsbe. Ezt meglovagolva 9-9-re mentette az összecsapást Alessandro Campaga együttese. Az ötméterespárbajt aztán egy másik cserekapus, a spanyol Eduardo Lorrio döntötte el, amikor kivédte Giancomo Canella lövését. Ezzel lett világbajnok a David Martin irányította Spanyolország, ezüstérmes Olaszország, míg a bronzérmet a Horvátországot legyőző Görögország szerezte meg. A 19. FINA Viágbajnokság látványos záróünnepséggel véget ért a Hajós-uszodában.
 
19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
 
FÉRFIAK
A 7. helyért
 
MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 8-6 (1-0, 4-2, 2-1, 1-3)
Hajós-uszoda, vezette: Berishvili (georgiai), Gomez (spanyol)
 
Magyarország: Lévai - Angyal, Manhercz, Vámos 1, Zalánki 2, Varga D. 1, Hárai. Csere: Pohl, Mezei, Burián 1, Nagy Á. 2 Jansik Sz. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
MONTENEGRÓ: Lazovic - Vucorovic, Averka 2, Cuckovic, Banicevic, Matkovic 2, Petkovic. Csere: Mrsic, Popadic, Radovic, Durdic, Perkovic 2. Tesanic (kapus). Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovic

További program
Az 5. helyért  
Egyesült Államok-Szerbia 10-13 (3-3, 3-5, 1-3, 3-2)
 
A 3. HELYÉRT 
Görögország-Horvátország 9-7 (1-0, 4-3, 3-2, 1-2)
 
DÖNTŐ          
Olaszország-Spanyolország 9-9 (3-3, 0-3, 3-2, 3-1) - ötméteresekkel 5-6
Gólszerzők: Cannella 2, di Fulvio, Fondelli, Marziali, N. Presciutti, Bruni, di Somma, Dolce, ill. Granados 4, Munarriz 2, Tahull, Perone, Famera

A vb egyéni díjazottjai
Legjobb góllövő: Alexander Bowen (amerikai) 21 gól
Legjobb kapus: Unai Aguirre (spanyol)
Legértékesebb játékos: Felipe Perrone (spanyol) 

 
 

Megosztás: