19. FINA VB: Olimpia Nap a Margitszigeten is

19:49 | 2022. 23.
Az Olimpia Napján a magyar vízilabdatársadalom is ünnepelt, a magyar-brazil mérkőzése előtt a Hajós-uszodában kifeszített molinó is emlékeztetetett megannyi csodálatos emlékre.
19. FINA VB: Olimpia Nap a Margitszigeten is
Olimpiai bajnokok és ötkarikás érmesek köszöntötték együtt csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Napot - számolt be róla a Magyar Olimpiai Bizottság. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) megkoszorúzták Coubertin báró szobrát, majd streetball-torna következett. Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és dr. Sterbenz Tamás mondott köszöntőt; az eseményen részt vettek Vári Attila MVLSZ-elnök vezetésével olimpiai bajnokaink is. Este várvilágítás és „Olympic Day" zászló emlékeztet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1894-es megalakulására.
 
Az Olimpia Napja természetesen vízilabdás körökben is kiemelkedő napnak számít, nem véletlen, hogy a 19. FINA Világbajnokság magyar-brazil férfimeccse előtt kifeszítettek a teltházas Hajós-uszodában egy molinót is!
 
Illetve a sportág megünnepelte Kenéz György születésnapját, hiszen montreali olimpiai bajnokunk 1956-ban ezen a napon született. Ezen kívül emlékezett is a vízilabdás társadalom, ugyanis háromszoros olimpiai bajnoka, a két esztendeje elhunyt legenda, Kárpáti György 1935-ben szintén ezen a napon született.
 
A NOB 1948. januárjában hagyta jóvá a Nemzetközi Olimpiai Nap ötletét, ami a szervezet megszületéséről emlékezik meg, mely az olimpiai mozgalom egyfajta „születésnapja" is egyben. A NOB 42. Nemzetközi Ülésén, a svájci St. Moritzban született meg a hivatalos egyezség. A Nemzetközi Olimpiai Napot először 9 ország nemzeti olimpiai bizottságának részvételével rendezték meg: Ausztria, Belgium, Kanada, Nagy-Britannia, Görögország, Portugália, Svájc, Uruguay és Venezuela csatlakozott a kezdeményezéshez. Az olimpiai világnap rendezésének tényét 1978-ban az Olimpiai Chartába is beiktatták.
 
A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) udvarán tartott eseményen megjelent Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, a Nemzet Sportolója, Gyulay Zsolt MOB-elnök, valamint korábbi klasszis, olimpiai bajnok és érmes sportolók, többek között Fábián László öttusázó, a MOB főtitkára, Vári AttilaFodor Rajmund, Gergely IstvánSzécsi Zoltán és Székely Bulcsú vízilabdázó, Hesz Mihály és Vereckei Ákos kajakos, Tatai Tibor kenus, Rejtő IldikóBóbis Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia vívók, Kovács Ágnes és Gyurta Dániel úszók, Kovács Antal judós, Szentmihályi Antal és Dunai II Antal labdarúgók, Hunyady Emese gyorskorcsolyázó és Báder Márton kosárlabdázó.   
 
Gyulay Zsolt MOB-elnök örömét fejezte ki, hogy az olimpiai család újra együtt ünnepel: „ezzel a szép hagyománnyal az olimpiai család összetartozását is ünnepeljük." Az olimpiai bajnok kajakos emlékeztetett arra, hogy 128 éve ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és a 16 alapító tag között ott volt Kemény Ferenc, a magyar olimpiai mozgalom jeles alakja. A sportvezető megemlítette, hogy 1948 óta ünnepeljük a Nemzetközi Olimpiai Napot, amely alkalmából több eseményt is tartanak, este pedig a Várra vetítik a három vagy annál több olimpiai aranyat nyert magyar sportolók képét, az Olympic Day feliratot az ötkarikával, a magyar olimpiai érmek számát, valamint sportdiplomaták képét. Este a vizes világbajnokságon a magyar-brazil férfi vízilabda-mérkőzés előtt felvonják a Nemzetközi Olimpiai Nap zászlaját az ötkarikával.  
 
Dr. Sterbenz Tamás, az eseménynek otthont adó intézmény rektora kiemelte, hogy a TF méltó helyszíne az ünnepségnek, mert 1894. június 23-án is egy egyetemen, a Sorbonne-on alakult meg a NOB. Szólt arról, hogy a MOB, az államtitkárság és a TF hármasa képviseli az olimpiai eszmét. „A magyar sportsikereket a TF-en kell megalapozni" - jelentette ki a rektor.  Hozzátette: a TF olimpiai szellemiségét mutatja az is, hogy Coubertin mellett Mező Ferencnek és Kemény Ferencnek is emléket állítottak a TF-en egy-egy szoborral.
Az ünnepségről készült videó az alábbi képre kattintva tekinthető meg.


Schmitt Pál megemlékezett Pierre de Coubertin báró újkori olimpiákat megteremtő szerepéről, majd méltatta a Coubertin szobra mellett látható Klebelsberg Kunó egykori művelődéspolitikus, miniszter munkásságát, aki a test és a lélek harmóniáját hirdette. Schmitt Pál megköszönte Gyulay Zsoltnak a Nemzetközi Olimpiai Nap megünneplésének újjáélesztését. Emlékeztetett, hogy a TF közel 100 éve alatt (1925) itt képezték a legtöbb olimpikon edzőjét, mesterét. Az olimpizmus erejét mutatja, hogy 205 nemzet tesz hitet a béke mellett - mondta a sportdiplomata.
 
Ezt követően Gyulay ZsoltSchmitt Pál és Schmidt Ádám, majd Szabó Lajos Sportmúzeum-igazgató, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Szijj Lilla MOA-tanácstag vezetésével a meghívott iskolák - Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola, valamint az újpesti Bene Ferenc iskola - tanulói megkoszorúzták Coubertin báró szobrát.   
Az ünnepség után streeball-tornát rendeztek a TF parkolójában, ahol olimpikonok, a TF oktatói és olimpiai iskolás - Bene-iskola és Csanádi-iskola - fiatalok léptek pályára. A játékosok olimpianapi emlékérmet kaptak.
 
 
Megosztás: