Märcz Tamás kihirdette világbajnoki keretét

11:50 | 2022. 19.
Férfiválogatottunk szövetségi kapitánya május 25-én 16 játékossal kezdi meg a felkészülést, majd a BL-döntő után, június 8-án csatlakozó BL-ben szereplő játékosokkal alakul ki a végleges keret. A vb-ig hivatalos mérkőzés nem szerepel a programban, Kanada és Horvátország válogatottjával lesznek közös edzések.
Märcz Tamás kihirdette világbajnoki keretét
33 nappal a Montenegró elleni mérkőzés előtt kihirdette világbajnoki keretét Märcz Tamás, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya. Nem véletlenül emeltük ki az időt, hiszen meglehetősen speciális a helyzet: a vb-t a nyár elején rendezik, a klubszezon szerdán ért véget (az FTC az OSC-t legyőzve ünnepelhetett bajnoki címet) - legalábbis itthon, hiszen a bajnokcsapat játékosaira június 2-4. között Bajnokok Ligája Nyolcas Döntő vár Belgrádban. Avagy a szakember, ezzel együtt a felkészülés meglehetősen szűk időkorlát között mozoghat. Speciális helyzethez speciális döntés dukál: a mester 27-es világbajnoki keretet hirdetett.
  
A férfiválogatott vb-kerete
Kapusok: Csoma Kristóf (Kaposvár), Lévai Márton (OSC), Mizsei Márton (Vasas), Szakonyi Dániel (FTC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Csacsovszky Erik (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Fekete Gergő (FTC), Hárai Balázs (OSC)  , Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sánta Dániel (Szegedi), Vadovics Viktor (Vasas), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
 (A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
A felkészülés május 25-én veszi kezdetét, a felsorolt tíz ferencvárosi játékos, illetve Zalánki Gergő június 8-án csatlakozik a válogatotthoz.
 
Az elmúlt években szűkebb kerettel dolgoztunk, ezúttal azonban a kibővítést tartottam a legjobb megoldásnak - fogalmazott Märcz Tamás. - Már csak azért is, mert a felkészülés első hetében különleges lehetőség adódik, hiszen a BL-meccsekre készülő FTC-vel játszunk majd május 28-án és 30-án edzőmeccseket, és ehhez megfelelő mennyiségű játékosra lesz szükség. Az eredeti terv szerint az Universiade-válogatottal párhuzamosan zajlott volna a felkészülésünk első időszaka, de miután törölték az eseményt, átalakítottam a programot. Az első két hétben 13 mezőnyjátékos alkotja majd a keretet, Lévai Márton mellé Csoma Kristófot, egy rutinos kapust hívok meg, aki már a válogatottban is bemutatkozott korábban, illetve Mizsei Mártont, aki egy tehetséges, fiatal kapus és úgy láttam sokat fejlődött az utóbbi időszakban."
 
A felkészülés második időszaka június 8-án indul, amikor a BL-ben szereplő játékosaink csatlakoznak. Az első két hét tapasztalatai után szűkít majd a kapitány, az akkor megnevezett játékosoknak lesz esélyük kivívni helyüket a vb-csapatba. Tekintettel arra, hogy hivatalos mérkőzés nem szerepel a programban, az edzőmeccseknek és minden edzésnek felértékelődik a súlya: „A kanadai és a horvát válogatottal vannak lekötött közös edzéseink. Jelen helyzetben az a célunk, hogy a felkészülési kétkapuk során minél inkább meccsszerű körülményeket alakítsunk majd ki és minél gyorsabban csapattá formálódjunk a rövid rendelkezésre álló idő alatt."
 
Felvetődik, hogy a várhatóan nehéz vb-negyeddöntő mennyire kerül máris fókuszba - a szakember ezzel kapcsolatban így reflektált: „Nem szeretnék ennyire előre szaladni, egyelőre az elkövetkező edzésekre és a leendő csoportmeccsekre, azok közül is elsősorban a legelső mérkőzésünkre, a Montenegró elleni mérkőzésre kell a figyelmünket összpontosítani."
 
 
 
 
 
 

Megosztás: