Tokió 2020: „Meg akartuk mutatni, hogy egy szinttel feljebb állunk!”

09:55 | 2021. 31.
Egy kicsit féltünk az Egyesült Államok elleni meccstől, de végül ránk cáfoltak a srácok, a vártnál magabiztosabb győzelmet arattak, sok jó egyéni teljesítménnyel. Helyszíni nyilatkozatok a főszereplőktől.
Tokió 2020: „Meg akartuk mutatni, hogy egy szinttel feljebb állunk!”
„Ennek azért volt valami pofája" - fogalmazott dr. Molnár Tamás, háromszoros olimpiai bajnokunk a tokiói lelátón, majd Vári Attilával, az MVLSZ elnökével ölelkeztek össze. Mindketten megkönnyebbültek ugyanis, hiszen a veszélyes amerikai csapatot végül - összességében - simán legyőzte a magyar válogatott (tudósításunk itt olvasható).

Märcz Tamás szövetségi kapitány ennek megfelelően abszolút elégedetten nyilatkozott a mérkőzés végén a vegyes zónában.

„Volt karaktere a csapatnak, és ezt mindenképpen előrelépésnek gondolom, bár alapvetően ezzel eddig sem volt gond. Hasonló típusú meccs volt a görögök elleni, annak is volt arculata, viszont itt most sokkal több volt a tűz, az elszántság, még összeszedettebb volt a védekezés, és az akarat is rendben volt. Tetszett ez a csapatjáték."

Érdeklődtünk a kapitánytól arról is, mennyire vívódott azon, hogy egy vagy két kapust nevezzen a meccsre.

„Őszintén szólva nagyjából eldöntöttük a torna előtt, hogy hogyan megyünk, egyelőre azt is váltjuk valóra, ez rendben van. Nagyon jól védett Viktor, felvette ennek a meccsnek a felelősségét. Szerencsére két remek kapusunk van, mindketten jó formában is vannak, és ahogy látom, szépen folyamatosan ők is egyre jobban belelendülnek az olimpia tempójába."

Azért egy ideig együtt haladt a csapat, így kérdés, hogy mi volt a fordulópont.

„Egyre keményebb lett a fal a részünkről a hátsó fronton az amerikai támadások előtt. Jól álltak a blokkok, jók voltak a labdaszerzések, összhangban dolgoztak a játékosok a védekezésben, amikor pedig hiba csúszott be, akkor ott volt Viktor. Amivel talán nem lehetünk elégedettek, az a támadások befejezése abban a fázisban, amikor meglehetősen kinyílt az eredmény. Lehetett volna tartani ezt, ha az előnyöket, helyzeteket gólra váltjuk. A támadásban is meg kell tartani a folytonosságot. Azért persze nagyon így sem tudott ránk jönni az amerikai csapat, amelyik fizikailag, technikailag és taktikailag is nagyon jól felkészített. Nagyon örülök annak, hogy a játékosok a végén meg akarták mutatni, ki akarták kaparni, hogy a magyar válogatott egy kategóriával feljebb helyezkedik el az amerikainál, minden tiszteletünk mellett."

Nagyon jól lőtt Manhercz Krisztián ezen a mérkőzésen, és elégedetten nyilatkozott.

„A Dél-Afrika elleni meccsel véget értek számunkra a könnyebb mérkőzések, az amerikai és az olasz válogatott elleni már élet-halál meccsnek számított és számít szerintem. Ennek megfelelően nagyon jól teljesített a csapat, 9-4-re is vezettünk. Akkor - szokásainkhoz híven - kicsit megnyugodtunk, felhoztuk az ellenfelet, de ezen még tudunk változtatni a későbbiekben, annak érdekében, hogy máskor ne forduljon elő ilyen. Helyén voltak ma a blokkok, nagyon jól védett Viktor, és azok a biztató jelek, amik egy rangadón a győzelmet eredményezhetik, azok megvoltak."

Jó passzban vagy? - kérdeztük „Manót".

„Azt gondolom, igen, elégedett vagyok magammal, de a társakkal is. Ahhoz, hogy mi itt eredményeket tudjunk elérni, a csapatjáték mellett kellenek majd az egyéni teljesítmények is. Mind tőlem, mind a balkezesektől, Hárai Balázstól, de igazából bárkit kiemelhetnék a csapatból. Az egyéni teljesítmények nélkül nem lehet komoly eredményt elérni."

Vámos Márton is eleresztett két gólt, megmutatta, hogy milyen lövésekre képes, ezt egyre inkább muszáj lesz mutogatnia.

„Nagyon egyben van az a hét-nyolc csapat, amelyik az élmezőnyt jelenti. Már csak emiatt is nagyon kell koncentrálni, ha elmész több góllal, ahogyan akkor is, ha az ellenfél megy el. A harmadik negyed végéig meg tudtuk valósítani azt, amit elterveztünk, aztán ott kicsit visszavettünk támadásban, így kaptunk egy-két buta gólt, amivel feljöttek kettőre. A végén kicsit izgulhatott talán a hazai nézőközönség, de szerencsére feleslegesen. Fontos győzelem volt ez az önbizalom és a csapatformálás tekintetében is."

Marci szerint komolyan kellett készülni az amerikaiakra.

„Több meccsüket is láttuk. Tudtuk, hogy fizikálisan fel vannak készítve, taktikailag is jól össze vannak rakva. Igaz, hogy vannak, akik Európában játszanak, de azért nem olyan szinten, mint mondjuk a mi. Bennünk volt ez is, hogy megmutassuk, nincs esélyük. Ugyanezt a védekezést kell továbbvinni az olaszok ellen is, emellett a játékot leegyszerűsítve kell vízilabdáznunk, úgy, hogy mindenki szépen teszi és végzi a dolgát. Ha nem bonyolítjuk túl, le tudjuk győzni az olaszokat is, de a legfontosabb meccs majd az azutáni negyeddöntő lesz. Természetesen nézzük a másik csoportot, a spanyolok csúcsformában vannak, de egyelőre nem foglalkozunk velük. Nem tudunk majd számolgatni, mert a miénk lesz az első meccs, de távol is áll ez tőlünk."

Itt arra gondolt Vámos Márton, hogy az utolsó fordulóban magyar idő szerint 3-kor, helyi idő szerint 10-kor mi nyitjuk a játéknapot az olaszok ellen.

Pásztor Mátyás épp rájuk utalt az amerikai csapat kapcsán a vegyes zónában:

„Az olaszok nagyon megszenvedtek az amerikaiak ellen, mi is arra készültünk, hogy aprólékosan, centiről centire, percről percre haladjunk ellenük. A harmadik negyedben láttam rajtuk egy kis megtorpanást, miközben nekünk jók voltak a blokkok, sok labdát szereztünk. A védekezés sikeres volt, és az ebből fakadó önbizalmunk miatt a támadásainkat is könnyebben tudtuk befejezni."

Nagy Viktor is remekelt ezen a meccsen, a vele készült interjúnkat majd egy külön anyagban adjuk közre.

A srácok tehát két nap múlva Olaszország ellen folytatják.

XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Július 31., szombat
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-csoport
Egyesült Államok-Magyarország 8-11 (1-2 3-3, 0-3, 4-3)
Tatsumi Water Polo Center, vezette:
Buch (spanyol), Voevodin (orosz)

Egyesült Államok: Wolf - Hooper 1, Obert 1, Daube 1, Cupido 1, Bowen 2, Irving. Csere: Vavic, Hallock 2, Woodhead, Stevenson. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

Magyarország: Nagy V. - Manhercz 3, Vámos 2, Jansik Sz., Erdélyi, Varga D. 2, Mezei 1. Csere: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky 1, Pásztor 1, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

További eredmények
A-csoport
Olaszország-Japán 16-8 (5-0, 3-3, 3-1, 5-4)
Gólszerzők: Filgioli 3, Bodegas 3, Figari 2, Aicardi 2, di Fulvio 1, Luongo 1, Velotto 1, Renzuto 1, Echenique 1, Dolce 1, ill. Inaba 3, Adachi 1, Shiga 1, Suzuki 1, Takata 1, Arai 1

Dél-Afrika-Görögország 5-28 (1-7, 2-5, 1-7, 1-9)
Gólszerzők: Stone 2, Card 1, Badenhorst 1, Evezard 1, ill. Fountoulis 5, Argyropoulos 4, Skoumpakis 3, Kapotsis 3, Papanastasiou 3, Gkiouvetsis 3, Dervisis 2, Vlachopoluos 2, Genioduonias 1, Mourikis 1, Kolomvos 1

Az állás: 1. Olaszország 7 (55-27), 2. Görögország 7 (54-29), 3. Magyarország 6 (59-30), 4. Egyesült Államok 4 (54-39), 5. Japán 0 (41-57), 6. Dél-Afrika 0 (11-92) 

B-csoport
Montenegró-Kazahsztán 19-12 (5-3, 6-3, 3-3, 5-3)
Gólszerzők:
Brguljan 4, Perkovics 4, Ivovics 4, Petkovics 2, Csucskovics 1, Popdics 1 Vidovics 1, Matkovics 1, Banicsevics 1, ill. Ruday 3, Medvedev 2, Shmider 2, Shakenov 2, Vuksanovic 2, Altayev 1

Ausztrália-Spanyolország 5-16 (2-4, 1-4, 2-5, 0-3)
Gólszerzők:
Younger 2, Edwards 2, Roach 1, ill. Granados 4, Perrone 3, Munarriz 2, Famera 2, Tahull 2, Mallarach 2, de Toro 1

Horvátország-Szerbia 14-12 (5-3, 1-1, 4-4, 4-4)
Gólszerzők:
Jokovic 4, Obradovic 4, Bukic 3, Loncar 1, Vukicevic 1, Buslje 1, ill. Jaksics 3, Filipovics 2, Sz. Rasovics 2, Mandics 1, Randjelovics 1, Pijetlovics 1, Prlainovics 1, Sz. Mitrovics 1

Az állás: 1. Spanyolország 8 (53-27), 2. Horvátország 6 (58-38), 3. Szerbia 4 (57-40), 4. Montenegró 4 (48-43), 5. Ausztrália 2 (34-53), 6. Kazahsztán 0 (28-77)

Az 5. forduló műsora - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Augusztus 2., hétfő
A-csoport

03.00: Magyarország-Olaszország
04.30: Görögország-Amerikai Egyesült Államok
11.20: Japán-Dél-Afrika
B-csoport
07.00: Szerbia-Montenegró
08.30: Spanyolország-Horvátország
12.50: Ausztrália-Kazahsztán

Megosztás: