„Masszívnak érzem a válogatottat, minden feladatra alkalmasnak!"

19:59 | 2019. 11.
Märcz Tamás, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya és a nagy visszatérő, Hosnyánszky Norbert is jó érzésekről beszélt.
„Masszívnak érzem a válogatottat, minden feladatra alkalmasnak!
Hogy minden fér bele vízilabdában 43 órába, arról momentán Märcz Tamás tudna beszélni. Merthogy olyan rapid programot állított össze a csütörtök estétől szombat 13 óráig tartó időszakra kiválasztottjainak, amelyben minden szerepel, aminek akár egy klasszikus edzőtáborban szerepelnie kell.
 
És a kapitány beszélt is. Merthogy pénteken délelőtt a média előtt tartotta a vízi tréninget, a média pedig köszönte a lehetőséget, és szép számmal képviseltette magát. Szólt ez egyrészt annak, hogy a világbajnokság óta első ízben van most együtt a keret, és szólt természetesen annak, hogy több mint kétéves távollét, nevezzük „pihentetés" után visszatárt a nemzeti csapatba az olimpiai- és világbajnok Hosnyánszky Norbert. Ennek nyilvánvalóan örült a társaság, és örültek azok a klasszisok, akik ezúttal a háttérbe szorultak, és az edzés után ezúttal nem kaptak úgymond pluszfeladatot. A vízben persze csillogtak, nem egy frenetikus lövést csíptünk el a medencében Varga Dénestől, Vámos Mártontól, vagy éppen nem egyszer villantotta meg briliáns reflexeit Nagy Viktor a kapuban.
 
De visszatérve Märcz Tamásra: az újságírók gyűrűjében a szokásos higgadtsággal formálta szavait: „Az ebben a keretben megtalálható húsz játékosnak nagy esélye lehet bekerülni a tizenötös Európa-bajnoki csapatba, de ahogy korábban sem tettem, most sem fogom idejekorán lezárni a kérdést. Ezúttal is van egy-két olyan játékos, aki akár itt is lehetett volna, akiknek a neve a fejemben van, figyelem őket is, nyitott szemekkel járok az uszodákban. Természetesen posztfüggő is a kérdés, hiszen van, ahol nagyobb, van ahol kisebb a konkurencia."
 
A megszokott keretkérdés után a jelen feladatai kerültek szóba, ezzel kapcsolatosan is fogalmazott: „Nem egész negyvennyolc óra alatt négy vízi edzést tartunk, amelyek előtt fél óra-negyvenc perc gimnasztikát tart erőnléti edzőnk, Zala Gyuri. Mindazonáltal nem fizikai állapotfelmérésről, fejlesztésről szól ez a rövid időszak. Fontosabbnak tartom, hogy a játékosoknak legyen egy jel, amely arra figyelmezteti őket, hogy hamarosan fontos kontinensbajnokság vár rájuk. Taktikai elemek emlékeztető gyakorlása van soron, többek között azért, mert nem minden taktikai elem jelenik meg a klubok skáláján. Ezen kívül fontosak a játékoskapcsolatok egyrészt a vízben, másrészt a parton. A vízben egyértelmű, mitől: együtt játszanak, passzolnak, lőnek. A parton abban, hogy kivételesen ezt a rövid időszakot sem otthon, hanem szállodába beköltözve együtt töltjük. Segít picit abban, hogy noha hétvégén ellenfelek, most ebben a pár napban újra rögzítik, hogy csapattársak."
 
Märcz Tamás dicsérte játékosait, az edzésmunkát, az alázatot, nem véletlenül jegyezte meg: „Van olyan potenciál ebben a csapatban, hogy a közelgő hazai Európa-bajnokságon is eljusson a végsőkig. Még akkor is, ha az ellenfelek borzasztóan erősek. De jó érzéseim vannak, jó érzés volt újra a parton állni, ennek a tizennyolc játékosnak - merthogy ketten betegség miatt hiányoztak - edzést vezényelni. Masszívnak érzem a válogatottat, minden feladatra alkalmasnak!"
 
Természetesen ezekkel a szavakkal maximálisan azonosult Németh Zsolt másodedző, Mátéfalvy Csaba kapusedző, Eszlári Gergely masszőr, vagy éppen Tóth Szabolcs csapatmenedzser, avagy a Komjádiban ezúttal is a legnagyobb egységben tette a dolgát mindenki.
 
Ami pedig a slágertémát illeti, a kapitány szerint „Hosnyánszky Norberttel erősebbek lehetünk, olyan rutinnal rendelkezik, ami nagyon kevés játékosnak van meg a keretben. Az elmúlt két évben is folyamatosan figyeltem, nem felejtettem el, az ő jelenléte és kisugárzása plusz erőt adhat a csapatnak. Több poszton bevethető, komoly befejezőjátékos, tudja, mikor mit kell tenni a vízben. Stabil helye azonban senkinek sincs a csapatban, a következő hónapok döntik el, kik játszhatnak az Eb-n."
„Sokat gondolkodott, amikor Märcz Tamás szövetségi kapitány megkérdezte a visszatérésről?" - hangzott a kérdés Peking olimpiai aranyérmeséhez, aki nem meghazudtolva magát frappánsan válaszolt: „Igazából nem hangzott el kérdés, Tomi felhívott, és azt mondta, szeretné, hogy jöjjek a válogatottba, és már az első összetartáson is legyek ott. Annyit mondtam erre, hogy jó, akkor ott találkozunk. Elég rövid volt ez a beszélgetés, nem gondolkodtam a válaszon. Ahogyan korábban is mondtam, amíg van bennem erő, és ezt mások is úgy gondolják, addig örömmel jövök."
 
A benyomásaival kapcsolatban az újságírók gyűrűjében ekképpen szólt: „Fiatal, lendületes csapatba érkeztem, amelyben nagyon jól érzem magamat. Még mindig nagy élmény felvenni a válogatott melegítőjét. Ahogy telik az idő, egyre jobban megismerjük egymást a többiekkel, azt mindenesetre már most látom, hogy mindenki nagyon motivált. Eddig is figyeltem a csapatot, amely a világbajnokságon megmutatta, hogy óriási potenciál van benne, csak éppen peches volt. Azon leszünk, hogy ezeket a szerencsétlen apróságokat kiküszöböljük."

A lehetséges tokiói szereplést, a negyedik olimpiáját firtató kérdésre pedig így válaszolt: „Egyelőre az Európa-bajnokságot látom magam előtt. Hazai közönség előtt mindig nagy élmény játszani, főleg, ha nyerünk. Ráadásként még ki is lehet jutni az olimpiára, ennél nagyobb motivációra nincs is szükségem. Az Eb-arany még egyébként is hiányzik a kollekciómból, vissza nem térő lehetőség ez. Az olimpia még jóval messzebb van, meglátjuk, mi történik addig."
 
No, igen, a 43 órából is van még hátra valamennyi...
 
A férfiválogatott kerete
Kapusok: Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
 
Férfi Világliga, európai selejtező
A-csoport: 
Görögország, Olaszország, Georgia
B-csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország
C-csoport: Hollandia, Szerbia, Horvátország
D-csoport: Montenegró, Ukrajna, Spanyolország

A B-csoport programja
1. forduló, 2019. november 12.
Magyarország-Oroszország
2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország
3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország

Negyeddöntő, 2020. március 17.
A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2

A Szuperdöntő időpontja: 2020. június 23-28.

Megosztás: